Home

 

Mythes en historie van de pioen

De pioen is een plant met een grote historie. Er zijn vele hoogtijdagen geweest maar ook periodes waarin de plant relatief onbekend is geweest. De pioen is al duizenden jaren oud en is afkomstig uit China. Langzamerhand heeft deze plant zich steeds verder verspreid en kan teruggevonden in verhalen van verschillende (grote) beschavingen. Zo ook in Griekse mythes. Zo bestaat er een verhaal waarin wonderlijke dingen gebeuren. Of het wel of niet waar gebeurt is, het blijft een mooi verhaal dat de mystiek van deze plant en bloem versterkt en verklaart hoe deze plant aan haar naam komt.


Al ruim tweeduizend jaar wordt de pioenroos voor geneeskrachtige doeleinden gebruikt. Daaraan heeft ze waarschijnlijk ook haar naam te danken, als we de Griekse mythes mogen geloven. De naam verwijst dan naar de Griek Paeon. Paeon was een leerling van de Griekse god "Asclepius". Asclepius was god van de geneeskunde en heeft Paeon daar veel over geleerd.

Paeon's naam werd verleend aan de plant door het genezen van Pluto. Pluto was zwaar gewond geraakt na een duel met Hercules. Paeon, die gestudeerd had in de geneeskunde probeerde hem te genezen. De moeder van Pluto heette Apollo en wees hem op een plant die op de berg de Olympus groeide. Paeon gebruikte deze plant en het lukte hem om daarmee de wond van Pluto te genezen.


Standbeeld van Asclepius

Echter, dit bleef niet zonder gevolgen. Aclepius, zijn leermeester en god van de geneeskunde was erg jaloers geworden op Paeon. Dit deed Asclepius besluiten om Paeon te (laten) doden. Doordat Paeon Pluto genas was deze hem veel dank verschuldigd, zeker nu Paeon het met zijn eigen leven moest betalen. Toen Pluto dan ook het levensloze lichaam van Paeon vond heeft hij dit laten veranderen in de plant die Pluto eerder genas. De plant gaf hij dan ook de naam van de man die hem genas, Paeon.

Door de Grieken werden al geneeskrachtige werkingen toegeschreven aan de pioen. In de Middeleeuwen werd de pioen daar ook veel voor gebruikt, om daar meer over te lezen, klik dan hier.

 


 

 
 

 

 

© 2005 - 2017 Boon Pioenrozen | Home | Disclaimer | Contact