Middeleeuws
(medicinaal) gebruik!
Tegenwoordig vind de pioenroos in de westerse landen geen medicinale
toepassing meer maar dat was in de Middeleeuwen wel anders. De pioenroos
was toen ter tijd vanwege meerdere redenen zeer gewild!
De pioen had zijn hoogtijdagen in de Middeleeuwen. Vooral de soorten P. officinalis en
P. mascula werden in der tijd veel gekweekt. Deze werden daarbij niet gekweekt
voor de bloemen maar vooral voor de medicinale uitwerking. De pioen heeft vele medicinale
uitwerkingen toegedicht gekregen, een aantal van deze uitwerking zijn
veelbelovend en andere kloppen niet en
zijn wetenschappelijk niet aangetoond. In de huidige westers geneeskunde
wordt de kennis van natuurkrachtige producten weinig tot niet erkend.
Echter, in China gebruikt men de
pioen nog wel voor dat doel.
Als het gaat om het tegengaan van
ziekten droeg men vaak een wortel of zaden bij zich. Ziektes die hiermee
voorkomen werden waren bijvoorbeeld vallende ziekte (epilepsie) of
nachtmerries.
Koningin der Kruiden
De pioen was een bekende en
belangrijke plant. Veel kruiden waren in de Middeleeuwen
bijzonder kostbaar, men zocht dus naar passende vervangers. Men stuitte
op de pioen, een veelvoorkomende plant die daardoor veel goedkoper was
en nog lekker ook. Dit maakt de pioen extra veelzijdig. Niet alleen
geschikt voor in de tuin of in de vaas maar ook om de stamppot mee te
kruidden!
In verschillende
streken van Europa werd het dan ook voor het eten gebruikt. De plant
kwam veel voor in kloostertuinen en ook bij de gewone burger. De armere
bevolking gebruikte de zaden van de pioen, de rijkere burgers bakten
zelfs hele wortels. |